Soturimunkin perintö, osa 6: Karppilampi

Toiseksi viimeisellä treeniviikollani muutama vuosi sitten oli meneillään Dengfengissä kesän viimeinen helleaalto. Säätiedotuksen mukaan lämpötila tulisi laskemaan lähes kymmenellä asteella seuraavaan viikkoon mennessä. Halusimme treenikaverini Samuelin kanssa nauttia viimeisistä kertaa Dengfengin helteistä, joten päätimme mennä juhlimaan asiaa läheiseen maauimalaan. Samuel ehdotti ensin, että menisimme Dengfengin suurimpaan kylpylään. Minulla on kuitenkin ollut elämäni varrella runsaasti huonoja kokemuksia kiinalaisista kylpylöistä (voit lukea niistä kokemuksista enemmän kirjastani Soturimunkin oppipoika), joten maauimala kuulosti omaan korvaani paremmalta vaihtoehdolta.

Otimme Samuelin kanssa taksin maauimalaan Shaolin-temppelin viereisestä kylästä. Sovimme taksikuskin kanssa, että matka maauimalalle maksaisi 10 yuania (noin yhden euron). Kun tulimme maauimalan pihaan, taksikuski sanoi hinnan olevan sittenkin 100 yuania. Hän yritti huijata meiltä rahamme. Sanoin taksikuskille ontuvalla mandariinikiinallani harjoittelevani kung-futa. Vahvistin sanomaani tekemällä ilmaan muutamia Shaolin kung-fun liikkeitä. Kun taksikuski näki persoonalliset kung-fu-taitoni, hän mukisematta hyväksyi alkuperäisen hinnan pahoitellen syvästi. Joskus Shaolin kung-fun harjoittelusta on näemmä jotain hyötyäkin. Samuelia huvitti suuresti totinen käytökseni taksikuskin kanssa. Hän nauroi vedet silmissä eleilleni ja ilmeilleni eikä rauhoittunut millään, vaikka taksikuski oli ajanut pois paikalta jo useita minuutteja aiemmin.

Maauimalassa oli suuret pukuhuonetilat heti vastaanottotiskin jälkeen. Vaihdoimme pukukopeissa päällemme vuokraamamme uima-asut ja laitoimme uimalakit päähän. Jostakin syystä kyseisessä maauimalassa ei saanut uida ilman uimalakkia, joten joudatimme ohjetta kyselemättä asiasta yhtään sen enempää. Katselimme toistemme uima-asuja virnuille, koska tiesimme näyttävämme typeryksiltä. Oma uima-asuni oli liian pieni ja se hiersi ikävästi kaikista vääristä paikoista. Asu valui persvakooni vähän väliä jättäen kankkuni paljaaksi. Toistuvasti jouduin nostamaan tiukan uima-asun takaisin paikalleen kankkujeni peitoksi. Samuelin uima-asu ei ollut yhtään sen parempi. Hänen uima-asunsa oli ylisuuri teltta, jonka hän joutui kiristämään farkkujensa vyöllä, että se edes pysyisi päällä. Kehotin häntä vaihtamaan uima-asunsa vastaanottotiskillä sopivampaan kokoon, mutta hän ei halunnut kuunnella neuvojani ja tyytyi kohtaloonsa. Se oli paha virhe.

Olimme menossa uima-altaille, kun Samuel sanoi menevänsä ensin vessaan ja kehotti minua menemään edeltä. Tottelin hänen sanojaan ja lähdin kävelemään yksin uima-altaiden puolelle. En ollut käynyt aiemmin samassa paikassa uimassa, joten paikka oli minulle vieras. Pysähdyin ensimmäisen uima-altaan viereen. Pikkuruiseen altaaseen johti luonnottoman kapeat puuportaat kahden pienen kalliokielekkeen välistä. Portaiden vieressä oli suuri kyltti, joka esitti uimahousuja. Uimahousujen päällä oli suurikokoinen punainen rasti kiellon merkiksi. Ajattelin kyseessä olevan jokin erikoinen terveyskylpy, joten riisuin kyltin kehotuksesta uimahousut jalastani, nostin ne vieressä olevaan naulaan ja astuin Aatamin asussa kapeita puuportaita pitkin uima-altaaseen. Tai niin minä luulin, että kyseessä oli uima-allas. En olisi voinut olla enempää väärässä.   

Epäilykseni heräsivät ensimmäisen kerran, kun istuessani kalliokielekkeen päällä, tunsin jonkin eläimen näykkivän paljasta naperoani. Käänsin katseeni välittömästi alaspäin, jolloin näin viidentoista oranssinhohtoisen kalan parveilevan nivustaipeeni kohdalla. Tunnistin kalat karpeiksi. Vaikka tilanne vaikutti hyvin hämmentävältä, päätin jatkaa istumistani kalojen seassa. Kiinalaiset uimahallit ovat joskus outoja, joten en ajatellut asiaa sen enempää. Ehkä karpit tuovat onnea ja syövät kuolleita ihosoluja, ajattelin tieteellisesti.

Aiemmat epäilykseni vahvistuivat hetken kuluttua, kun kiinalainen pariskunta käveli karppilammen ohi ja säikähtivät nähdessään minut istumassa alastomana karppilammessa. He katselivat alastonta naperoani karppien seassa, puistattivat päätään epäuskoisena ja poistuivat tulipunaisina puisen sermin taakse. En ole koskaan nähnyt niin kiusaantuneita ilmeitä kenenkään kasvoilla, joten tässä vaiheessa tiesin varmuudella jonkin asian olevan varmasti vialla. Kun katsoin pariskunnan kulkusuuntaan, näin suuren kyltin seinällä, joka osoitti uima-altaiden olevan vasta puusermien toisella puolella. Nopeasti tajusin, että eihän tämä olekaan uima-allas. Olin vahingossa mennyt munasillani koristeeksi tarkoitettuun karppilampeen. En ollut koskaan ollut niin häpeissäni. Enkä koskaan ole halunnut niin nopeasti pois vedestä. Pahin oli vasta edessäpäin. Juuri kun olin nousemassa pois karppilammesta, Samuel tuli paikalle vessareissultaan.

– Siis mitä helvettiä sinä munasillasi teet siellä akvaariossa? Samuel huusi vedet silmissä.

– Liukastuin ja tipuin tänne, yritin valehdella kiusaantuneena. En edes tiedä, miksi en voinut myöntää suoraan virhettäni. Ei ehkä se olisi tehnyt asiasta yhtään sen siedettävämpää, mutta se olisi saattanut helpottanut omaa oloani.

– Ja karpit nostivat uimahoususi tuonne naulaan roikkumaan? Tämä on niin omituista, etten halua kuulla enempää. Laita nyt hyvä mies edes munasi piiloon. Täällä on lapsia, Samuel sanoi kyynelten virratessa hänen silmistään.

Nousin seisomaan karppilammen kallioiselle pohjalle pitäen kättäni hellyyksieni suojana. Karppilammen kallioinen pohja oli levän vuoksi sen verran liukas, että kompastuin lähestyessäni lammen kiikkeriä puuportaita. Jalat pettivät altani, löin pääni kallioon ja vaivuin lammen pohjalle. Samuel luuli minun menettäneeni tajuntani, joten hän nopeasti hyppäsi pelastamaan henkeni hukkumiselta. Hänen ylisuuret telttahousunsa eivät pysyneet valitettavasti hänen yllänsä hypyn aikana, joten pian olimme molemmat munasillamme karppilammen viileässä vedessä minun selkä Samuelin paljasta mahaa ja rintakehää vasten.  

Tunsin Samuelin ottavan minusta kiinni takaapäin ja nostavan minut pinnalle. Minulla kesti hetken aikaa ennen kuin tajusin tapahtuneen. Samuel piti minua edelleen selästä kiinni ja vedin samalla ähkäisten keuhkoni täyteen ilmaan.

Sitten näin heidät jälleen. Hetki sitten karppilammen ohi kävellyt kiinalainen pariskunta seisoi selkämme takana uimavalvojan kanssa. Heidän kasvoillaan oli epäuskoinen ilme, joka muuttui nopeasti raivoksi. Yritin selittää heille tapahtunutta Samuelin pitäessä minusta edelleen kiinni takaapäin, mutta puhuin kuuroille korville. He ainoastaan näkivät kaksi alastonta ulkomaalaista miestä ähkimässä karppilammessa asennossa, joka muistutti jotain ihan muuta kuin kahden siveellisen ihmisen lauantai-illan uimista. Hävetti niin helvetisti. Tuona hetkenä tuntemani häpeä ja kiusallisuus eivät ole lainkaan lieventyneet kaikkien näiden vuosien jälkeen. Saan edelleen kylmiä väreitä, kun näen valokuvia uivista karpeista.  

Nousimme Samuelin kanssa salamannopeasti lammesta, puimme housut päällemme ja juoksimme pukukoppiin. Pukukopissa otimme vaatteemme naulakosta, poistuimme kiireen vilkkaan vaatteet kädessä pihalle ja juoksimme läheiseen metsään piiloon.

Ei hetkeäkään, kun pihaan ajoi poliisipartio pillit viuhuen paikalle. Heidät ilmeisesti soitettiin paikalle meidän takia, mutta he olivat onneksi sekunnin liian myöhässä. Puimme Samuelin kanssa metsässä vaatteet päällemme, kävelimme kiertotietä Dengfengin keskustaa kohtaa ja palasimme nopeasti Shaolin-temppelin viereiseen kylään. Kotona pysytimme huokaisemaan helpotuksesta ja pystyimme jo nauramaan kaikelle tapahtuneelle.  

Jos minut olisi pidätetty julkisesta siveettömyydestä Kiinassa, en tiedä, miten olisin selittänyt asian vaimolleni tai sukulaisilleni Suomessa. Onneksi meillä oli tuuria matkassa, ja ainoastaan ylpeytemme sai kolauksen tuona päivänä.

Tämä blogikirjoitus on osa Soturimunkin perintö –blogisarjaa, joka jatkaa Soturimunkin oppipoika -kirjan tarinaa. Sarjassa on 20 osaa, jotka julkaistaan vuoden 2020 aikana osoitteessa: www.joonastolvanen.fi.

Voit tilata uuden lastenkirjani Jademiekan arvoitus osoitteesta: https://otava.fi/kirjat/jademiekan-arvoitus/ .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: