Kiinalainen ateriarytmi

Haluan tässä blogikirjoituksessa kertoa yhdestä ateriarytmistä, joka voi olla avuksi painonpudotuksessa, jos perinteinen ateriarytmi (kuusi ateriaa vuorokaudessa) ei tuota tulosta. Kutsun sitä kiinalaiseksi ateriarytmiksi, koska kyseistä ateriarytmiä noudatettiin jokaisessa kiinalaisessa koulussa, jossa olen opiskellut vuosien varrella.

Ateria-ajat ovat yksilöllisiä ja kulttuurisidonnaisia. Viimeisimmässä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan väestötason ravitsemussuosituksissa vuodelta 2014 suositellaan säännöllistä ateriarytmiä (lähde 1). Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan säännöllinen ateriarytmi tukee painonhallintaa, pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä. Miksi suhteellisen yksinkertaisista ohjeista huolimatta monen ylipainoisen ihmisen paino ei tipu lainkaan? Voisiko joidenkin yksilöiden kohdalla ylipaino johtua ainakin osittain sellaisesta ateriarytmistä, joka ei heille sovellu yksilötasolla?

Useat ravitsemusneuvojat neuvovat edelleen ihmisille, että olisi hyvä syödä päivän aikana parin tunnin välein pieniä aterioita. Lääkärin työssä olen huomannut, että monet ylipainoiset ihmiset ahdistuvat liian tiiviistä ruokarytmistä eikä tuloksia synny. He syövät jokaisella aterialla liikaa, houkutuksia on liian usein ruokapöydässä eikä paino ala tippua. Jos tuloksia ei synny perinteisellä ateriarytmillä, miksi ei voisi kokeilla jotain uutta tapaa painonpudotukseen?

Kannattaa kokeilla. Ateriarytmin vaihtaminen voi kannattaa, jos kuuden aterian päivärytmi tuottaa vaikeuksia. Sellaisia ihmisiä, joille kuusi ateriaa päivässä ei lainkaan sovi, on tullut runsaasti vastaanotolleni viime vuosina. Monet ravitsemusneuvojat saattavat olla kanssani eri mieltä, mutta harvemmalla ateriarytmillä voi sittenkin olla suotuisia vaikutuksia. Tämän puolesta alkaa olla myös hieman tutkimusnäyttöä, vaikka lisätutkimuksia vaaditaankin runsaasti.

Vuonna 2011 Obesity-lehdessä julkaistiin Heather Leadyn johtama tutkimus (Lähde 2), joka jäi liian vähälle huomiolle mielestäni. Hänen tutkimusryhmänsä teki pienen tutkimuksen (n= 27), joka vertaili kuuden päivittäisen aterian ja kolmen päivittäisen aterian eroja painonpudotuksessa/kylläisyyden tunteessa. Tutkimuksessa olleet henkilöt jaettiin korkeaproteiiniselle ruokavaliolle tai normaaliproteiinipitoiselle ruokavaliolle. Heidät jaettiin edelleen siten, että he söivät joko 3 ateriaa vuorokaudessa ryhmään tai 6 ateriaa vuorokaudessa ryhmään. Mikä oli tutkimuksen tulos?

Korkeaproteiinista ruokavaliota noudattavat kertoivat olevansa kylläisempiä päivän mittaan kuin verrokkiryhmä. Se ei ole sinänsä yllättävää, koska proteiinia on yleisesti pidetty täyttävämpänä kuin hiilihydraatteja. Mielenkiintoista oli kuitenkin, että kolme ateriaa vuorokaudessa syöneet kokivat olevansa kylläisempiä kuin kuusi ateriaa vuorokaudessa syöneet. Vuosikausia monet terveyslehdet, ravintoasiantuntijat, bloggaajat ja maallikot ovat hehkuttaneet tiheän ruokarytmin olevan paras (tai ainoa) vaihtoehto painonpudotukseen. Ehkä tärkein asia on sittenkin se, mitä syöt verrattuna siihen, milloin syöt. Vaikka asia vaatii enemmän tutkimusta, niin suosittelen kokeilemaan näitä kahta neuvoa, jos painonpudotus ei onnistu:

  1. Syö joka aterialla proteiinia.
  2. Kuuntele kehoasi ja noudata sitä ateriarytmiä, joka toimii omalla kohdallasi.

Minä itse olen syönyt viimeiset kymmenen vuotta joka arkipäivä korkeintaan kolme ateriaa vuorokaudessa (joskus syön vain yhden suuren aterian vuorokaudessa). Se on tapa, jonka opin kiinalaisessa sisäoppilaitoksessa ollessani nuori poika. Saavutin kyseisellä ateriarytmillä tavoitepainoni, jonka olen pitänyt vakaana kaikki nämä vuodet, vaikka työskentelen pahimpina aikoina 12 tuntia vuorokaudessa ja minulla on suuri geneettinen taipumus ylipainoon. Veriarvoni ovat olleet toistaiseksi erinomaiset nykyisellä elämäntavallani.

Parhaan ateriarytmin selvittäminen vaatii mielestäni lisää tutkimusta. Olen valmis muuttamaan mielipiteeni, jos tulevaisuudessa tulee selkeä tutkimusnäyttö siitä, että kuusi ateriaa vuorokaudessa on merkittävästi parempi kuin kolme ateriaa vuorokaudessa. Siihen asti aion jatkaa kiinalaista ruokavaliota: syö harvemmin, mutta enemmän. Kaikki on lopulta kiinni kaloreista. Pääasia on, että syö sen, mitä kuluttaa. Lihominen on kuitenkin seurausta pitkäaikaisesta energiaepätasapainosta, jolloin ravinnosta saadaan kulutusta enemmän energiaa. (Lähde 3). Painonpudotus on teoriassa yksinkertaista, mutta käytännössä vaikea toteuttaa. Tästä ei liene kukaan eri mieltä kanssani. Miksi sinä et kokeilisi syödä harvemmin, jos et ole muista keinoista saanut hyötyä painonpudotukseesi?

Lähde 1: https://www.ruokavirasto.fi/vrn/ravitsemussuositukset

Lähde 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564867/

Lähde 3: https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/lihavuus

Kuva 1: Kuvaaja Prince Photos palvelusta Pexels

Kuva 2: Kuvaaja Jonathan Borba palvelusta Pexels

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: